Resum del 2009

El mes de desembre de l’any 2008 se’ns va proposar l’opció d’adoptar una de les moltes vocalies que integren la Unió Excursionista de Sant Joan de les Abadesses. Aquesta era la secció d’iniciació i sense pensar-ho massa varem decidir embrancar-nos a tirar endavant el què seria la Nova Secció d’Iniciació de la UE Sant Joan.

Al nostre entendre, aquesta secció té una importància destacable vers la resta de vocalies de l’entitat, ja que és la responsable d’inculcar tots els conjunts de valors necessaris als infants, nens i nenes del nostre municipi per tal que es puguin desenvolupar per si sols a la muntanya. 

Des d’un bon començament, ens varem marcar uns objectius clars, els quals es tenien d’anar assolint al llarg d’un acurat calendari d'activitats que fou presentat dissabte 28 de febrer al local social de l'entitat i que s’ha intentat acomplir al cent per cent. 

Els objectius principals que ens varem plantejar van ser la familiarització dels joves amb la muntanya i l’entorn muntanyenc, a través de l’identificació dels elements de l’entorn, l’aprenentatge dels instruments necessaris per anar a la muntanya i el respecte del medi ambient. 

La primera de les activitats que varem realitzar va ser el 14 de març i es va anomenar “Ruta Itinerant de descoberta”, la qual va correspondre a un recorregut al voltant de “la Rovira”, i que permeté a la desena de joves participants, l’aprenentage d’elements claus per moure’s per la muntanya com poden ser les marques de gran i mitjà recorregut, la coneixença dels vailets i la construcció de fites, útils per marcar els camins.

El 14 de juny, coincidint amb l’Anem al Riu, es va dur a terme l’activitat ’“Orienta’t a la muntanya”, que fou la segona de les activitats organitzades i la que més èxit de participació ha tingut. Aquesta va tenir dues parts: la primera, més pedagògica va correspondre a una petita presentació al molí petit sobre la mallerenga d’aigua i els ocells, tot seguit es va fer el sender de la mallarenga d’aigua. Al final d’aquest va començar la segona part que va consistir en una marxa d’orientació de curta durada al llarg del pic de les Tres Creus, on la vintena de joves participants que varen assistir-hi van posar en pràctica els coneixements i elements adquirits a la ruta anterior per tal de no perdre’s i arribar al final del recorregut que els indicava el mapa i la documentació utilitzada en aquesta activitat. 

El dia 5 de juliol es va dur a terme “La ruta de l’aigua”, que fou un recorregut al llarg de la llera del riu Arçamala, aigües amunt, per tal que els joves participants descobrissin un nou entorn muntanyenc, el qual es característic i representatiu de les nostres contrades. En aquest activitat hi varen participar, novament, una desena de nens i nenes. 

Finalment, s’havia previst pel cap de setmana del dies 26 i 27 de setembre l’activitat de descoberta del refugi Montserrat. Aquesta, finalment, per raons climàtiques es va haver d’anular i proposar-la pel proper estiu 2010.

Anna Gamell, Sergi Albrich i Neus Bosch


Imprimeix   Correu electrònic